03. Maak de macro-economische analyse van kosten en baten voor kernenergie.

Laatst gewijzigd door Ad Min op 2021/04/24 22:49

Wij menen dat de Nederlandse overheid tegen relatief lage kosten een commitment kan afgeven door een groot deel van het initieel benodigde kapitaal te financieren. Aangezien de overheid dan ‘in hetzelfde schuitje’ zit als de private uitbater, kan die laatste ervan op aan dat de overheid zich niet halverwege (i.e. na 30 jaar!) bedenkt. Vanuit maatschappelijk oogpunt is een dergelijk commitment wenselijk vanwege de CO2-reductie die, zeker in latere jaren, zeer veel welvaart zal opleveren.

De opwekking van nucleaire energie kenmerkt zicht vanuit financieel/economisch opzicht door de hoge initiële kosten (kapitaalintensief) en de lange looptijd (wij rekenen hier met 60 jaar) waar tegen zeer lage marginale kosten (constant) energie kan worden geproduceerd. Gegeven de lange vereiste adem zal elk privaat bedrijf duidelijke commitment van de overheid eisen. Dit zal doorgaans moeilijk concreet te maken zijn, of (in het geval van garantieprijzen) zeer kostbaar zijn voor de overheid/maatschappij. Veel studies komen dan ook op (inefficiënt) hoge kosten uit voor nucleaire energie.

Wij menen dat de Nederlandse overheid tegen relatief lage kosten een commitment kan afgeven door een groot deel van het initieel benodigde kapitaal te financieren. Aangezien de overheid dan ‘in hetzelfde schuitje’ zit als de private uitbater, kan de laatste ervan op aan dat de overheid niet halverwege (i.e. bijv. na 30 jaar) zich bedenkt. Vanuit maatschappelijk oogpunt is een dergelijk commitment wenselijk vanwege de CO2-reductie die, zeker in latere jaren, zeer veel welvaart zal opleveren. Op korte termijn (10 jaar) kunnen we immers nog grote (efficiënte) stappen zetten met bijv. wind- en zonne-energie, maar op de middellange termijn is er daarnaast ook een energiebron nodig die constant en betrouwbaar kan leveren. De kosten voor de uitstoot van het ‘next best alternative’ na nucleair (bijv. aardgas) zullen op termijn dermate hoog zijn dat de (middel)lange termijn opbrengsten (in tonnen CO2 equivalent) de initiële investering meer dan goed maken door het hoge maatschappelijk rendement.

Dr. Rogier Potter van Loon analyseert voor stichting e-Lise—in een recent artikel—eerst de kosten van deze lening voor de overheid en kwantificeert vervolgens de maatschappelijke baten. Dit leidt tot een (zeer) positieve business case voor de maatschappij, met een maatschappelijk rendement van 9.3% over een periode van 65 jaar. Uitgedrukt in termen van de CO2-prijzen van nu impliceert dit een subsidie van (slechts) 5€ per ton (ver onder de ETS- en SDE++-prijs). Een sensitiviteitsanalyse toont tenslotte aan dat de business case (zeer) positief blijft bij verandering van aannames/parameters.

Tags:
  

Child Pages

Page Tree

All materials copyrighted by e-Lise foundation unless specified otherwise.
e-Lise_v0.02