Voorwoord
Door het commitment aan het Akkoord van Parijs moet Nederland zijn CO2-emissies verminderen met 49% tot mogelijk 55% ten opzichte van 1990.1 Uiteindelijk moeten deze emissies tot nul worden teruggedrongen. Voor de opwekking van energie die weinig tot geen CO2 uitstoot zijn diverse technologieën beschikbaar, zoals: wind, zon, geothermie, waterkracht en kernenergie. In de Nederlandse wet- en regelgevingen en nationale strategie ontbreekt het nog aan een voorwaartse visie omtrent kernenergie. Sterker, in het verleden is kernenergie gemeden of van de discussietafel geweerd. Gelukkig lijkt een kentering te ontstaan nu de Tweede Kamer de overheid heeft gevraagd om een marktconsultatie.2 Bij veel politieke partijen is de kennis met betrekking tot de mogelijkheden van kernenergie nog ontoereikend; wij hopen dat met dit proces die kennis een adequater niveau bereikt. De stichting e-Lise is een NGO die het politieke, maatschappelijke en economische draagvlak voor kernenergie wil vergroten, vanuit de visie dat kernenergie een sleutelrol kan spelen in zowel CO2-reductie als een eerlijke verdeling van welvaart en groei in Nederland, maar zeker ook in zich nog ontwikkelende landen.
Kernenergie is duurzaam. Omdat de voorraden uranium en thorium haast onuitputtelijk zijn, is het in praktische zin oneindige bron van energie. Net zoals windmolens en zonnepanelen stoten kerncentrales geen broeikasgassen uit tijdens de opwekking van elektriciteit. Enkele, voor de transitie noodzakelijke hernieuwbare bronnen zoals wind en zon profiteren inmiddels van overheidssteun. Kernenergie (ook noodzakelijk) is helaas nog politiek omstreden doordat er in de samenleving veel misverstanden rondom die techniek bestaan. Er is bredere steun nodig om door het dode punt heen te komen.
Vanuit deze doelstelling hebben wij besloten om deel te nemen aan bovengenoemde marktconsultatie. In dit white paper leggen wij uit welke stappen de Nederlandse overheid moet zetten om energiebedrijven die kernenergie willen inzetten te ondersteunen. In de bijlagen geven wij inzicht in de redenen waarom deze stappen moeten worden genomen.
1 https://www.nu.nl/economie/6096017/europa-schroeft-klimaatdoelen-op-55-procent-minder-co2-uitstoot-in-2030.html
2 Motie Dijkhoff: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z16571&did=2020D35893