From version < 2.2 >
edited by Gijs Zwartsenberg
on 2023/06/02 09:37
To version < 3.1
edited by Gijs Zwartsenberg
on 2023/06/02 09:41
<
Change comment: There is no comment for this version

Summary

Details

Page properties
Content
... ... @@ -1,6 +1,6 @@
1 1  = Deugen de antinucleaire argumenten van het Wereld Natuur Fonds/WWF? =
2 2  
3 -Jarenlang was Sjoerd Bakker donateur van het Wereld Natuur Fonds, tot hij las dat WWF kernenergie als ongewenst bestempelt. De natuurorganisatie neemt zelfs deel in een rechtzaak tegen de Europese Commissie om kernenergie ‘niet groen’ te verklaren en vooral wil inzetten op wind- en zonne-energie.
3 +Jarenlang was Sjoerd Bakker donateur van het Wereld Natuur Fonds, tot hij las dat WWF kernenergie als ongewenst bestempelt. De natuurorganisatie neemt zelfs deel in een rechtzaak tegen de Europese Commissie om kernenergie ‘niet groen’ te verklaren en vooral in te zetten op wind- en zonne-energie.
4 4  
5 5  Onder vermelding van reden zegde de heer Bakker op 18 april 2023 zijn lidmaatschap op. Drie dagen later ontving hij een reactie die zó vol zit met vooroordelen over kernenergie, dat hij besloot om in samenwerking met RePlanet Nederland de brief van Wereld Natuur Fonds te voorzien heb van een feitelijke tegenreactie.
6 6  
... ... @@ -20,29 +20,29 @@
20 20  
21 21  RePlanet: Kernafval is uitermate goed te beheren, zeker in vergelijking met andere soorten toxisch afval dat nu eenmaal ontstaat in een moderne, industriële maatschappij. Maar dat vergt meer dan twee zinnen uitleg.
22 22  
23 -* Ten eerste dient men te beseffen dat er een verschil is tussen radioactiviteit en onveiligheid. Er is immers altijd en overal radioactiviteit. Alles bevat radioactiviteit van natuurlijke oorsprong, zelfs ons eten, en zelfs ons lichaam is van nature licht radioactief! [[__Of radioactiviteit gevaarlijk is hangt namelijk af van de dosis__>>url:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ionizing-radiation-health-effects-and-protective-measures]]^^[[^^1^^>>path:#sdfootnote1sym||name="sdfootnote1anc"]]^^, en die dosis is nooit nul.
23 +* Ten eerste dient men te beseffen dat er een verschil is tussen radioactiviteit en onveiligheid. Er is immers altijd en overal radioactiviteit. Alles bevat radioactiviteit van natuurlijke oorsprong, zelfs ons eten, en zelfs ons lichaam is van nature licht radioactief! [[__Of radioactiviteit gevaarlijk is hangt namelijk af van de dosis__>>url:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ionizing-radiation-health-effects-and-protective-measures]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^1^^>>path:#sdfootnote1sym||name="sdfootnote1anc"]](%%)^^, en die dosis is nooit nul.
24 24  
25 25  * In een kerncentrale wordt relatief veel radioactiviteit geproduceerd, als gevolg van het splijten van uranium. Radioactief materiaal mag niet zomaar in de natuur geloosd worden. Radioactiviteit mag alleen door een vergunninghouder worden geproduceerd, en moet conform internationale wet- en regelgeving zorgvuldig worden gemeten, verpakt en geïsoleerd totdat het vergaan is tot natuurlijke niveaus. Overigens is de doordringende gammastraling na enige honderden tot duizend jaar zeer sterk[[__ afgenomen.__>>url:https://www.researchgate.net/figure/Graph-showing-the-time-required-for-SNF-to-radioactively-decay-to-safe-levels_fig1_325972965]]^^5^^ Na deze beginperiode resteren voornamelijk alpha- en beta-straling, wat betekent dat het afval alleen nog maar risicovol zou zijn als het zou worden opgegeten.
26 26  
27 -* Kernafval uit een kerncentrale - de gebruikte splijtstofstaven - is compact en gemakkelijk uit het milieu te houden. Dat gebeurt in daarvoor bestemde bovengrondse en ondergrondse opslagbunkers. Daarom is er door kernafval dat wordt beheerd conform de standaarden van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nog nooit een slachtoffer gevallen of schade ontstaan aan het milieu. Door het kleine volume is kernafval gemakkelijk decennialang bovengronds op te slaan. Om economische redenen is het echter verantwoord om kernafval uiteindelijk ondergronds te bergen, [[__en dat is waar de Nederlandse regering voor gekozen heeft__>>url:https://www.autoriteitnvs.nl/onderwerpen/nationale-programma-radioactief-afval]]^^[[^^2^^>>path:#sdfootnote2sym||name="sdfootnote2anc"]]^^. Door dit te doen in stabiele aardlagen die zich uiterst langzaam en voorspelbaar ontwikkelen, is het mogelijk om afval voor miljoenen jaren te isoleren zonder afhankelijk te zijn van menselijke instituties. Dit weten we onder meer door geologisch onderzoek van formaties waarin dezelfde radionucliden van nature voorkomen. De kosten van verwerking, beheer en verwijdering van kernafval worden volledig door de nucleaire sector zelf gedragen.
27 +* Kernafval uit een kerncentrale - de gebruikte splijtstofstaven - is compact en gemakkelijk uit het milieu te houden. Dat gebeurt in daarvoor bestemde bovengrondse en ondergrondse opslagbunkers. Daarom is er door kernafval dat wordt beheerd conform de standaarden van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nog nooit een slachtoffer gevallen of schade ontstaan aan het milieu. Door het kleine volume is kernafval gemakkelijk decennialang bovengronds op te slaan. Om economische redenen is het echter verantwoord om kernafval uiteindelijk ondergronds te bergen, [[__en dat is waar de Nederlandse regering voor gekozen heeft__>>url:https://www.autoriteitnvs.nl/onderwerpen/nationale-programma-radioactief-afval]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^2^^>>path:#sdfootnote2sym||name="sdfootnote2anc"]](%%)^^. Door dit te doen in stabiele aardlagen die zich uiterst langzaam en voorspelbaar ontwikkelen, is het mogelijk om afval voor miljoenen jaren te isoleren zonder afhankelijk te zijn van menselijke instituties. Dit weten we onder meer door geologisch onderzoek van formaties waarin dezelfde radionucliden van nature voorkomen. De kosten van verwerking, beheer en verwijdering van kernafval worden volledig door de nucleaire sector zelf gedragen.
28 28  
29 -* In tegenstelling tot kernafval is chemisch en biologisch afval uit niet-nucleaire sectoren volumineus en kostbaar om uit het milieu te houden. Een groot deel wordt daarom gewoon geloosd in de lucht, waardoor jaarlijks [[__miljoenen__>>url:https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_2]]^^[[^^3^^>>path:#sdfootnote3sym||name="sdfootnote3anc"]]^^ premature doden vallen. Ook lozingen van chemisch en biologisch afval op water veroorzaken jaarlijks [[__ruim een miljoen__>>url:https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00090-0/fulltext]]^^[[^^4^^>>path:#sdfootnote4sym||name="sdfootnote4anc"]]^^ doden, terwijl kernafval niets of niemand tot last is.
29 +* In tegenstelling tot kernafval is chemisch en biologisch afval uit niet-nucleaire sectoren volumineus en kostbaar om uit het milieu te houden. Een groot deel wordt daarom gewoon geloosd in de lucht, waardoor jaarlijks [[__miljoenen__>>url:https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_2]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^3^^>>path:#sdfootnote3sym||name="sdfootnote3anc"]](%%)^^ premature doden vallen. Ook lozingen van chemisch en biologisch afval op water veroorzaken jaarlijks [[__ruim een miljoen__>>url:https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00090-0/fulltext]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^4^^>>path:#sdfootnote4sym||name="sdfootnote4anc"]](%%)^^ doden, terwijl kernafval niets of niemand tot last is.
30 30  
31 -* Het grootste deel (>90%) van de gebruikte splijtstofstaven kan overigens opnieuw gebruikt worden om nieuwe nucleaire brandstof van te maken in snelle kweekreactoren (FBR) of aankomende Molten Salt Reactors (MSR). Het restafval dat dan nog overblijft is na een paar honderd jaar tot duizend jaar al [[__minder radioactief__>>url:https://www.researchgate.net/figure/Graph-showing-the-time-required-for-SNF-to-radioactively-decay-to-safe-levels_fig1_325972965]]^^[[^^5^^>>path:#sdfootnote5sym||name="sdfootnote5anc"]]^^ dan de oorspronkelijke uraniumerts.
31 +* Het grootste deel (>90%) van de gebruikte splijtstofstaven kan overigens opnieuw gebruikt worden om nieuwe nucleaire brandstof van te maken in snelle kweekreactoren (FBR) of aankomende Molten Salt Reactors (MSR). Het restafval dat dan nog overblijft is na een paar honderd jaar tot duizend jaar al [[__minder radioactief__>>url:https://www.researchgate.net/figure/Graph-showing-the-time-required-for-SNF-to-radioactively-decay-to-safe-levels_fig1_325972965]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^5^^>>path:#sdfootnote5sym||name="sdfootnote5anc"]](%%)^^ dan de oorspronkelijke uraniumerts.
32 32  
33 33  **De meningen over veilig opslaan van kernafval zijn verdeeld. Zolang de opslag niet 100% veilig is, zijn wij geen voorstander.**
34 34  
35 -* Integendeel, er is geen twijfel dat het verwerken, opslaan en bergen van kernafval zoals dat sinds de jaren ‘70 gebeurt in landen aangesloten bij het IAEA veilig en verantwoord is. Dit wordt algemeen erkend door alle relevante wetenschappelijke instituties, [[__inclusief het JRC__>>url:https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125953]]^^[[^^6^^>>path:#sdfootnote6sym||name="sdfootnote6anc"]]^^, het samenwerkende wetenschappelijke onderzoeksorgaan van de Europese Unie.
35 +* Integendeel, er is geen twijfel dat het verwerken, opslaan en bergen van kernafval zoals dat sinds de jaren ‘70 gebeurt in landen aangesloten bij het IAEA veilig en verantwoord is. Dit wordt algemeen erkend door alle relevante wetenschappelijke instituties, [[__inclusief het JRC__>>url:https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125953]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^6^^>>path:#sdfootnote6sym||name="sdfootnote6anc"]](%%)^^, het samenwerkende wetenschappelijke onderzoeksorgaan van de Europese Unie.
36 36  
37 37  **Daarnaast is de winning van de grondstof voor kernenergie, uranium, uiterst vervuilend. Grote gebieden - vaak rijk aan biodiversiteit - worden vernietigd en miljoenen tonnen radioactief ertsafval blijft achter bij de mijn. We zitten wereldwijd op dit moment niet alleen in een klimaatcrisis, maar ook in een biodiversiteitscrisis.**
38 38  
39 39  * Alle vormen van mijnbouw en ertsverwerking veroorzaken (lokaal) schade en leveren afval op. In de eerste helft van de vorige eeuw en na de Tweede Wereldoorlog was de mijnbouw vaak laagtechnologisch en slecht gereguleerd, waardoor er veel vervuiling naar de lucht en oppervlaktewater optrad. Dat is nog steeds zo in ontwikkelingslanden. Maar uraniummijnbouw is juist een van de mijnbouwsectoren die - al decennia - verregaand opgeschoond is.
40 40  
41 -* Per opgewekt kilowattuur heeft kernenergie [[__aanzienlijk minder__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^[[^^7^^>>path:#sdfootnote7sym||name="sdfootnote7anc"]]^^ delfstoffen zoals koper nodig dan andere vormen van schone energie.
41 +* Per opgewekt kilowattuur heeft kernenergie [[__aanzienlijk minder__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^7^^>>path:#sdfootnote7sym||name="sdfootnote7anc"]](%%)^^ delfstoffen zoals koper nodig dan andere vormen van schone energie.
42 42  
43 -* Het meeste uranium wordt tegenwoordig gedolven via [[__ondergronds logen__>>url:https://en.wikipedia.org/wiki/In_situ_leach]]^^[[^^8^^>>path:#sdfootnote8sym||name="sdfootnote8anc"]]^^: een techniek waarbij er geen erts verwijderd wordt en dus weinig of geen ertsafval ontstaat. Daarnaast wordt veel uranium gewonnen als bijvangst bij de ontginning van andere basismetalen en dus niet bijdraagt aan de nadelen van die ontginning. Ten slotte dient te worden opgemerkt dat uranium zeer veel energie bevat, waardoor er relatief weinig van nodig is en het praktisch onmogelijk is om alle uranium op aarde op te gebruiken, hoe veel en hoe lang we er ook gebruik van willen maken als mensheid.
43 +* Het meeste uranium wordt tegenwoordig gedolven via [[__ondergronds logen__>>url:https://en.wikipedia.org/wiki/In_situ_leach]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^8^^>>path:#sdfootnote8sym||name="sdfootnote8anc"]](%%)^^: een techniek waarbij er geen erts verwijderd wordt en dus weinig of geen ertsafval ontstaat. Daarnaast wordt veel uranium gewonnen als bijvangst bij de ontginning van andere basismetalen en dus niet bijdraagt aan de nadelen van die ontginning. Ten slotte dient te worden opgemerkt dat uranium zeer veel energie bevat, waardoor er relatief weinig van nodig is en het praktisch onmogelijk is om alle uranium op aarde op te gebruiken, hoe veel en hoe lang we er ook gebruik van willen maken als mensheid.
44 44  
45 -* Uranium is dus weliswaar een eindige grondstof, maar hij is ook [[__praktisch onuitputtelijk__>>url:https://www.researchgate.net/publication/241148150_Nuclear_Fission_Fuel_is_Inexhaustible]]^^[[^^9^^>>path:#sdfootnote9sym||name="sdfootnote9anc"]]^^, zeker als ook de enorme hoeveelheden uranium in zeewater of graniet worden aangesproken, en wanneer niet alleen het zeldzame splijtbare uranium 235 gebruikt wordt maar - door middel van kweekreactoren - ook het veel voorkomende (>99%) uranium 238.
45 +* Uranium is dus weliswaar een eindige grondstof, maar hij is ook [[__praktisch onuitputtelijk__>>url:https://www.researchgate.net/publication/241148150_Nuclear_Fission_Fuel_is_Inexhaustible]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^9^^>>path:#sdfootnote9sym||name="sdfootnote9anc"]](%%)^^, zeker als ook de enorme hoeveelheden uranium in zeewater of graniet worden aangesproken, en wanneer niet alleen het zeldzame splijtbare uranium 235 gebruikt wordt maar - door middel van kweekreactoren - ook het veel voorkomende (>99%) uranium 238.
46 46  
47 47  * Dan is er naast uranium ook nog heel veel thorium dat ook prima als basis voor nucleaire splijtstof kan dienen. Momenteel is thorium slechts een onbruikbaar afvalproduct van met name de mijnbouw naar zogenaamde ‘zeldzame aardmetalen’ die nodig zijn voor elektronica, magneten en accu’s. Slechts één grote thoriummijn in combinatie met het gebruik van gesmolten zout reactoren zou de hele wereld van __alle__ benodigde__ __energie kunnen voorzien, dus niet alleen elektriciteit, maar ook warmte en hitte voor verwarming, zeewaterontzilting en andere industriële processen. Dit zou ook met uranium en het gebruik van snelle kweekreactoren kunnen.
48 48  
... ... @@ -49,7 +49,7 @@
49 49  **Over de hele kernenergie-cyclus - die zeer omvangrijk en technologisch extreem ingewikkeld is – wordt heel veel energie gebruikt. Daardoor draagt ook kernenergie wel degelijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen.**
50 50  
51 51  
52 -* Ten eerste, het maakt voor de duurzaamheid van een energietechnologie niet uit hoeveel energie er gebruikt wordt om de technologie toe te kunnen passen, mits de hoeveelheid opgewekte energie maar voldoende groter is dan het verbruik, en mits de levenscycluskosten (voor mens én milieu) maar laag genoeg zijn. Kerncentrales leveren uiteraard [[__veel méér energie__>>url:https://world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-environment/energy-return-on-investment.aspx]]^^[[^^10^^>>path:#sdfootnote10sym||name="sdfootnote10anc"]]^^ dan er gebruikt wordt in hun levenscyclus.
52 +* Ten eerste, het maakt voor de duurzaamheid van een energietechnologie niet uit hoeveel energie er gebruikt wordt om de technologie toe te kunnen passen, mits de hoeveelheid opgewekte energie maar voldoende groter is dan het verbruik, en mits de levenscycluskosten (voor mens én milieu) maar laag genoeg zijn. Kerncentrales leveren uiteraard [[__veel méér energie__>>url:https://world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-environment/energy-return-on-investment.aspx]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^10^^>>path:#sdfootnote10sym||name="sdfootnote10anc"]](%%)^^ dan er gebruikt wordt in hun levenscyclus.
53 53  
54 54  * Bovendien wordt bij de productie van zonnepanelen en windmolens ook energie gebruikt, en wel, gerekend per eenheid energie, //meer //dan in de kernenergie-cyclus. Daarom is het energiegebruik en de CO2-uitstoot van de levenscyclus van wind of zon [[__groter__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^7^^ dan die van kernenergie, hetgeen recent nog bevestigd is door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties, UNECE.
55 55  
... ... @@ -57,20 +57,19 @@
57 57  
58 58  * Bovendien zijn kerncentrales regelbare opwekkers, met als gevolg dat ze veel minder belastend zijn voor het elektriciteitsnetwerk en veel minder afhankelijk zijn van backup- en opslagsystemen, terwijl die bij gebruik van wind en zon onontbeerlijk zijn.
59 59  
60 -
61 61  **Daarnaast maken de kernrampen in Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011) op tragische wijze duidelijk hoe groot de gevolgen van een ongeluk in een kerncentrale kunnen zijn.**
62 62  
63 63  * Het klopt dat kernongelukken ernstige gevolgen kunnen hebben voor de omgeving en dus onacceptabel zijn. Maar we moeten de gevolgen van die ongelukken wel goed vergelijken met de [[__gevolgen__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^7^^ van het (reguliere) gebruik van andere energiebronnen. En we moeten beseffen dat kernongelukken en hun dreiging uiterst serieus genomen worden door overheden.
64 64  
65 -* Moderne wet- en regelgeving voor kernenergie garandeert niet alleen dat de kans op een nieuw kernongeluk kleiner is dan ooit, maar ook dat [[__de radiologische gevolgen__>>url:https://www.nrc.gov/about-nrc/regulatory/research/soar.html]]^^[[^^11^^>>path:#sdfootnote11sym||name="sdfootnote11anc"]]^^ van een nieuw, groot, jammerlijk ongeluk veel kleiner zullen zijn dan voorgaande ongelukken.
64 +* Moderne wet- en regelgeving voor kernenergie garandeert niet alleen dat de kans op een nieuw kernongeluk kleiner is dan ooit, maar ook dat [[__de radiologische gevolgen__>>url:https://www.nrc.gov/about-nrc/regulatory/research/soar.html]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^11^^>>path:#sdfootnote11sym||name="sdfootnote11anc"]](%%)^^ van een nieuw, groot, jammerlijk ongeluk veel kleiner zullen zijn dan voorgaande ongelukken.
66 66  
67 -* De door waterstof veroorzaakte explosies in de kerncentrale Fukushima Daiichi en de daarop volgende lekkages van radioactiviteit waren een mediasensatie en veroorzaakten angst en onrust onder de bevolking, maar wetenschappers maanden vanaf het eerste moment tot kalmte, en [[__kregen uiteindelijk gelijk__>>url:https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/no-immediate-health-risks-fukushima-nuclear-accident-says-un-expert]]^^[[^^12^^>>path:#sdfootnote12sym||name="sdfootnote12anc"]]^^ dat er weinig of geen radiologische schade aan mens of milieu [[__zou ontstaan__>>url:https://www.nrc.gov/about-nrc/regulatory/research/soar.html]]^^11^^.
66 +* De door waterstof veroorzaakte explosies in de kerncentrale Fukushima Daiichi en de daarop volgende lekkages van radioactiviteit waren een mediasensatie en veroorzaakten angst en onrust onder de bevolking, maar wetenschappers maanden vanaf het eerste moment tot kalmte, en [[__kregen uiteindelijk gelijk__>>url:https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/no-immediate-health-risks-fukushima-nuclear-accident-says-un-expert]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^12^^>>path:#sdfootnote12sym||name="sdfootnote12anc"]](%%)^^ dat er weinig of geen radiologische schade aan mens of milieu [[__zou ontstaan__>>url:https://www.nrc.gov/about-nrc/regulatory/research/soar.html]]^^11^^.
68 68  
69 69  * Bestaande kerncentrales en nieuwe kerncentrales die voldoende aan de veiligheidseisen van zogenaamde “generatie 3” centrales of hoger zijn voorzien van aanvullende passieve veiligheidssystemen waardoor het ontstaan van ongelimiteerde kernreacties (Tsjernobyl**)** of oververhitting van de kern (Fukushima) om fysische redenen uitgesloten is, of zo sterk verkleind en vertraagd dat alleen het gebruik van zware wapens of explosieven nog tot het ontsnappen van aanzienlijke hoeveelheden radioactiviteit zou kunnen leiden.
70 70  
71 71  **En hoewel het aantal dodelijke slachtoffers misschien niet hoog is, is ieder slachtoffer er volgens WWF 1 te veel.**
72 72  
73 -* Het aantal slachtoffers door kernenergie en kernongelukken is juist relatief klein. [[__Niet groter dan__>>url:https://ourworldindata.org/grapher/death-rates-from-energy-production-per-twh]]^^[[^^13^^>>path:#sdfootnote13sym||name="sdfootnote13anc"]]^^ het aantal slachtoffers door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en veel kleiner dan het aantal slachtoffers door gebruik van biomassa of fossiele energie.
72 +* Het aantal slachtoffers door kernenergie en kernongelukken is juist relatief klein. [[__Niet groter dan__>>url:https://ourworldindata.org/grapher/death-rates-from-energy-production-per-twh]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^13^^>>path:#sdfootnote13sym||name="sdfootnote13anc"]](%%)^^ het aantal slachtoffers door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en veel kleiner dan het aantal slachtoffers door gebruik van biomassa of fossiele energie.
74 74  
75 75  **Vanwege de groeiende energiebehoefte op de wereld (bijvoorbeeld de 1,5 miljard mensen die op dit moment geen toegang tot moderne energie hebben) en de noodzaak om een alternatief te vinden voor kernenergie vergroot de behoefte voor energie op een duurzame manier.**
76 76  
... ... @@ -82,13 +82,12 @@
82 82  
83 83  **WWF is sterk voorstander van nieuwe energie zoals windenergie en zonne-energie. We zijn ervan overtuigd dat hierin sterk moet worden geïnvesteerd (mede door de afname van fossiele brandstoffen en klimaatverandering)**
84 84  
85 -* Wind- en zonne-energie is nuttig en noodzakelijk, al is het maar omdat er in de wereld nog heel veel fossiele energie gebruikt wordt. Door wind- en zonne-energie toe te voegen aan elektriciteitsnetten die zijn gebaseerd op fossiele energie kan er dus direct en relatief efficiënt bespaard worden op fossiele brandstoffen wanneer de wind waait of de zon schijnt. Maar om fossiele energie geheel overbodig te maken is ook kernenergie noodzakelijk, omdat kernenergie de [[__meest economische__>>url:https://www.nature.com/articles/s41560-022-00979-x]]^^[[^^14^^>>path:#sdfootnote14sym||name="sdfootnote14anc"]]^^ én [[__meest milieuvriendelijke__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^7^^ manier is om regelbare en duurzame elektriciteit en industriële warmte te leveren. Ook voor het [[__Nederlandse energiesysteem__>>url:https://esb.nu/kerncentrale-past-goed-in-energiesysteem-met-veel-hernieuwbare-bronnen/]]^^[[^^15^^>>path:#sdfootnote15sym||name="sdfootnote15anc"]]^^ is kernenergie de meest economische optie, ook wanneer er veel geïnvesteerd gaat worden in wind, zon en waterstof.
84 +* Wind- en zonne-energie is nuttig en noodzakelijk, al is het maar omdat er in de wereld nog heel veel fossiele energie gebruikt wordt. Door wind- en zonne-energie toe te voegen aan elektriciteitsnetten die zijn gebaseerd op fossiele energie kan er dus direct en relatief efficiënt bespaard worden op fossiele brandstoffen wanneer de wind waait of de zon schijnt. Maar om fossiele energie geheel overbodig te maken is ook kernenergie noodzakelijk, omdat kernenergie de [[__meest economische__>>url:https://www.nature.com/articles/s41560-022-00979-x]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^14^^>>path:#sdfootnote14sym||name="sdfootnote14anc"]](%%)^^ én [[__meest milieuvriendelijke__>>url:https://unece.org/sed/documents/2021/10/reports/life-cycle-assessment-electricity-generation-options]]^^7^^ manier is om regelbare en duurzame elektriciteit en industriële warmte te leveren. Ook voor het [[__Nederlandse energiesysteem__>>url:https://esb.nu/kerncentrale-past-goed-in-energiesysteem-met-veel-hernieuwbare-bronnen/]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^15^^>>path:#sdfootnote15sym||name="sdfootnote15anc"]](%%)^^ is kernenergie de meest economische optie, ook wanneer er veel geïnvesteerd gaat worden in wind, zon en waterstof.
86 86  
87 -* Nota bene, sinds 2011 is er door de Nederlandse overheid al ruim 70 miljard^^[[^^16^^>>path:#sdfootnote16sym||name="sdfootnote16anc"]]^^ euro aan subsidies uitgekeerd of gereserveerd voor wind en zon. Dat is erg veel. Om een idee te geven hoeveel dat is: de totale jaarlijks elektriciteitskosten van Nederland liggen normaal rond de 7 miljard^^[[^^17^^>>path:#sdfootnote17sym||name="sdfootnote17anc"]]^^ euro.
86 +* Nota bene, sinds 2011 is er door de Nederlandse overheid al ruim 70 miljard^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^16^^>>path:#sdfootnote16sym||name="sdfootnote16anc"]](%%)^^ euro aan subsidies uitgekeerd of gereserveerd voor wind en zon. Dat is erg veel. Om een idee te geven hoeveel dat is: de totale jaarlijks elektriciteitskosten van Nederland liggen normaal rond de 7 miljard^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^17^^>>path:#sdfootnote17sym||name="sdfootnote17anc"]](%%)^^ euro.
88 88  
89 -* Het voorstander zijn van energie uit wind en zon is geen goede reden om kernenergie tegen te houden. Zonder kernenergie is het namelijk [[__veel kostbaarder en milieubelastender__>>url:https://news.un.org/en/story/2021/08/1097572]]^^[[^^18^^>>path:#sdfootnote18sym||name="sdfootnote18anc"]]^^ om fossielvrij te worden en het klimaatprobleem op te lossen. Het WWF dient dus zijn verantwoordelijkheid te nemen en onmiddellijk te stoppen met zijn koppige en schadelijke ideologische strijd tegen deze nuttige en noodzakelijke technologie.
88 +* Het voorstander zijn van energie uit wind en zon is geen goede reden om kernenergie tegen te houden. Zonder kernenergie is het namelijk [[__veel kostbaarder en milieubelastender__>>url:https://news.un.org/en/story/2021/08/1097572]]^^[[(% class="wikiinternallink" %)^^18^^>>path:#sdfootnote18sym||name="sdfootnote18anc"]](%%)^^ om fossielvrij te worden en het klimaatprobleem op te lossen. Het WWF dient dus zijn verantwoordelijkheid te nemen en onmiddellijk te stoppen met zijn koppige en schadelijke ideologische strijd tegen deze nuttige en noodzakelijke technologie.
90 90  
91 -
92 92  **Meer informatie leest u via de volgende link: [verwijst naar het Nederlandse klimaatakkoord]**
93 93  
94 94  **Ik hoop dat mijn reactie voldoende antwoord geeft op uw vraag. Zo niet, dan hoor ik dat graag!**

Child Pages

Page Tree