Geachte redactie,

In zijn opiniestuk ‘Kernenergielobby vaart in Twente wel bij weerzin tegen windturbines’ in de Tubantia van 2 augustus bestempelt Leo van Raaij de voorstanders van kernenergie als lobbyisten – het woord ‘lobby’ wordt maar liefst vijf keer in verband gebracht met kernenergie. Dat mag van mij, mits er bij verteld wordt dat deze ‘lobby’ onbezoldigd is. Dat geldt óók voor genoemde Stichting e-Lise. Deze is opgericht vanuit de overtuiging van de oprichters dat ons huidige klimaatbeleid totaal ontoereikend is. Een overtuiging die tot stand kwam omdat de oprichters al in 2009 hun sommetjes aan het maken waren inzake de energietransitie.

Anders dan de heer Van Raaij schrijft, is e-Lise als stichting geen tegenstander van windenergie. Noch van zon of energiebesparing. Punt is dat we álles moeten doen, en zelfs met kernenergie in de mix is de opgave kolossaal – zeer veel groter dan de meeste mensen zich realiseren. Als stichting worden wij regelmatig benaderd door mensen die zich verzetten tegen windmolens. Daar hebben wij geen standpunt over, maar we zeggen ze wel dat ze ook ergens vóór moeten zijn. Dat is vaak de eerste keer dat mensen zich in kernenergie gaan verdiepen, en dan komen ze er achter dat kernenergie schoner, veiliger en goedkoper is dan ze dachten, en SMR’s de mogelijkheid bieden er ook ‘dichter bij huis’ iets mee te kunnen.

Het is natuurlijk jammer als die SMR’s er in 2030 nog niet staan, maar daarover moet de heer Van Raaij klagen bij de heer Nijpels, die kernenergie op voorhand uitsloot. Het begint er nu gelukkig naar uit te zien dat we bij de volgende RES-en wél een complete gereedschapskist met klimaatmaatregelen tot onze beschikking hebben!

Gijs Zwartsenberg
 Secretaris Stichting e-Lise
 Deventer

Hier het artikel, zonder paywall:
https://archive.ph/youzt

Tags:
 

Child Pages

Page Tree