From version < 21.2 >
edited by Gijs Zwartsenberg
on 2024/06/12 13:18
To version < 21.3 >
edited by Gijs Zwartsenberg
on 2024/06/12 13:19
< >
Change comment: There is no comment for this version

Summary

Details

Page properties
Content
... ... @@ -63,9 +63,9 @@
63 63  
64 64  == Waarom doen we dit niet allang? ==
65 65  
66 -Wie deze vraag wil beantwoorden, stuit op hetzelfde discours als degene die de vraag wil beantwoorden of ‘kernafval een onopgelost probleem’ is. Ook in het gesprek over snelle reactoren is er sprake van een sociaal-politieke dimensie en een technisch wetenschappelijke dimensie. Ook hier mogen we over de sociaal-politieke dimensie voorzichtig optimistisch zijn, omdat kernenergie wel eens belangrijk kon worden voor het oplossen van de klimaatpuzzel, waarmee de motivatie groeit om de verwarring tot een einde te brengen.
66 +Wie deze vraag wil beantwoorden, stuit op hetzelfde discours als degene die de vraag wil beantwoorden of ‘kernafval een onopgelost probleem’ is. Ook in het gesprek over snelle reactoren is er sprake van een sociaal-politieke dimensie en een technisch-wetenschappelijke dimensie. Ook hier mogen we over de sociaal-politieke dimensie voorzichtig optimistisch zijn, omdat kernenergie wel eens belangrijk kon worden voor het oplossen van de klimaatpuzzel, waarmee de motivatie groeit om de verwarring tot een einde te brengen.
67 67  
68 -Wat de technisch wetenschappelijk dimensie betreft, zullen we hieronder wijzen op concrete ontwikkelingen. Maar eerst moeten we een misverstand uit de weg ruimen, dat we vaak zien opduiken in discussies over kernenergie. Dat misverstand bestaat uit de gedachte dat de kosten van de brandstof van doorslaggevende invloed zijn op de kosten van kernenergie. Een begrijpelijk misverstand, zo werkt het immers bij fossiele brandstoffen. In geval van kernenergie maken de brandstofkosten echter maar zo’n klein deel uit van de totale kosten, dat ze nauwelijks van invloed zijn op de prijs van een kilowattuur. Bij kerncentrales zijn het vooral de stichtingskosten die domineren, ofwel, de bouwkosten en, vooral, de bouwrente. Het gevolg is dat innovatieve reactoren, juist omdát ze innovatief zijn, moeite hebben hun business case rond te krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet bestaan. Gemakkelijk is het bouwen van dergelijke reactoren overigens allerminst. Ook om technische redenen is de ontwikkeling ervan uitdagend, anders waren ze waarschijnlijk al gemeengoed geweest. Het Westen gooide eigenlijk zelfs de handdoek in de ring – om deze pas de afgelopen jaren weer op te rapen.
68 +Wat de technisch-wetenschappelijk dimensie betreft, zullen we hieronder wijzen op concrete ontwikkelingen. Maar eerst moeten we een misverstand uit de weg ruimen, dat we vaak zien opduiken in discussies over kernenergie. Dat misverstand bestaat uit de gedachte dat de kosten van de brandstof van doorslaggevende invloed zijn op de kosten van kernenergie. Een begrijpelijk misverstand, zo werkt het immers bij fossiele brandstoffen. In geval van kernenergie maken de brandstofkosten echter maar zo’n klein deel uit van de totale kosten, dat ze nauwelijks van invloed zijn op de prijs van een kilowattuur. Bij kerncentrales zijn het vooral de stichtingskosten die domineren, ofwel, de bouwkosten en, vooral, de bouwrente. Het gevolg is dat innovatieve reactoren, juist omdát ze innovatief zijn, moeite hebben hun business case rond te krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet bestaan. Gemakkelijk is het bouwen van dergelijke reactoren overigens allerminst. Ook om technische redenen is de ontwikkeling ervan uitdagend, anders waren ze waarschijnlijk al gemeengoed geweest. Het Westen gooide eigenlijk zelfs de handdoek in de ring – om deze pas de afgelopen jaren weer op te rapen.
69 69  
70 70  Het is mede daarom – helaas – Rusland dat op dit moment het meest overtuigend aantoont dat snelle reactoren bedreven kunnen worden. De bouw en het bedrijven van de Russische BN-800 in Beloyarsk toont onmiskenbaar aan dat de technologie realistisch en haalbaar is.[[(% class="wikiinternallink wikiinternallink wikiinternallink" %)^^14^^>>path:#sdfootnote14sym||name="sdfootnote14anc"]](%%) Een tweede primeur is ook al voor de Russen, namelijk de lood-gekoelde reactor BREST die naar verwachting rond 2027 in gebruik zal worden genomen – een reactorontwerp waar ook Moormann hoopvol over is.[[(% class="wikiinternallink wikiinternallink wikiinternallink" %)^^15^^>>path:#sdfootnote15sym||name="sdfootnote15anc"]]
71 71  

Child Pages

Page Tree